innledning

Kjetill.M.Moberg

på tur i Norge

Innledning:

 

Hva er det som gjør at en stor andel av verdens befolkning er overvektig?

Er det riktig og kalle utviklingen en epedemi eller en sykdom?

Og kan man skylde på genene for at man er blitt tykk?

 

Jeg kaster sikkert inn en brann fakkel her, men liker nå å få i gang en liten diskusjon når det gjelder dette emnet, da dette opptar meg.

Når jeg ser meg rundt, enten jeg er på stranden eller ute å går i byen, er det noe som slår meg.

Det er så mange overvektige mennesker og da spesielt barn og unge, å du ser de som regel med en brus eller boller i handen.

Jeg skjønner jo det at vi lever i et samfunn som legger opp til at alt skal gå fort unna, og det er enklere for foreldre å gi ungene mat penger, ennå å lage en god sunn frokost.

Og foreldre er jo så naive at de tror at barna går i butikken å kjøper noe sunt og næringsrikt, når alle andre skjønner at menyen består av brus, boller/baguett og sjokolade..

 

Litt brus og sjokolade er jo ikke så farlig om vi i tillegg beveger kroppene våre, men det ligger hos mange på et minimum.

Så er det middag da, og da lurer jeg på HVOR MANGE LAGER MIDDAG FRA BUNNEN AV, aldrig før har det blitt solgt så mye halvfabrikert søppelmat, forde det er kjapt og enkelt (og inneholder nesten ingen næring).

Jeg blir frustrert og irritert når søppelmat, snop og brus skal være så utrolig mye billigere enn det er å kjøpe sunn god mat.

Nå forventer jeg selvsagt ikke at alle skal bli Raw veganer som meg hehe, men det finnes en mellomting når det gjelder hva man bør få i seg da.

For det første få i dere litt levende mat..

Brød, pasta, meieriprodukter er sikkert greit det men det er varmebehandlet på en eller annen måte og da er enzymene for det meste borte.

 

Levende mat hva er det? jo det er frukt og grønsaker i rå form (ikke dampet/stekt/kokt), kjenn smaken av rå grønsaker, hvor gode og sterke smaker de har i forhold til kokte grønsaker :-) det er som dag og natt.

Ha en grov skive til frokost med pålegg, salat og en agurk skive på, unngå å drikke noe til maten og tygg maten godt å lenge så fordøyer kroppen maten bedre, og ved og ikke drikke til maten oppnår du en kraftigere magesyre som gjør jobben mye bedre en en utvannet mage syre ;-).

 

Et annet råd er å ikke spise til du er mett, men til du ikke er sulten lengre ( derfor er det viktig å tygge maten godt slik at du rekker å kjenne at du har fått nok) så slipper man å ødlegge flere timer etter mat pga man har spist for mye mat :-)

Et annet råd er spis en god frokost og lunch (dette bør være de største måltidene i døgnet) og spis en moderat middag (helst med en stor salat til :-)

 

Siste måltid bør ikke inntas etter 18-19:00 for at kroppen skal få riktig hvile/søvn når den tid kommer, og med fordel burde man prøve å være i seng mellom 21-22:00, da tiden mellom 22-02 er den tiden kroppen jobber mest med å helbrede/reparere seg selv.

Ikke at jeg skal belære noen med hva de skal/burde eller ikke hehe det er så fint vi er vesner som klarer å ta egne avgjørelser, med prøver heller og komme med noen råd som kanskje kan hjelpe for de som har behov for det.

 

Men over til det som sto øverst på siden.

Kan man skylde på gener og arv for at man er overvektig? NEIIIIII det kan man ikke.

Greit man kan til en vis grad ha arvet en del, i forhold til hva mor spiste under graviteten, hva man blir foret på under oppveksten, men det er jo mere vilket miljø man vokser opp i.

 

Er man tykk som liten eller unggdom, så er det jo familien som har skylden i de ekstra kiloene dine, da det er de som står for maten og alt annet du får i deg, og dermed er det deres valg som er et resultat du ser i speilet.

Men den dagen du flytter hjemmefra så er det deg selv som er ansvarlig for hvordan du ser ut, og å skylde på foreldre, gener og at det ligger i familien er bare tåpelig (det ligger mellom øra og ingen andre steder).

Vi som enkelt personer avgjør om vi vill putte hele den plata med sjokolade i munn eller om vi skal ta en liten rute og spare resten.

Vi bestemmer om vi skal lage en sunn middag hjemme eller om vi skal bestille en kebab/pizza/pølse, og om vi skal drikke brus/juice,melk eller saft (ingen av de er spesiellt sunne) eller om vi skal drikke hjemmelaget juice eller vann (1glass brus hindrer kalsium opptaket i kroppen i 12 timer).

 

Trøkker vi i oss mat, snop o.l rett før vi legger oss, bør det ikke komme som en overaskelse at det legger seg rundt hoftene :-)

Så skyld ikke på gener eller arv, det er kunn deg selv som har skyld og ansvar for egen helse og kropp.

Lurer du på hvorfor du har for mange kilo, se i kjøleskap, skaper og skuffer (hva finnes der)

Skriv opp alt som går inn i munn i løpet av en uke, så ser du hvorfor.

 

Grunnregelen er enkel og genial: skal du gå ned, spis mindre en du forbrenner.

Så utrolig enkelt er det, og det har ikke noe med om du har høy eller lav forbrenning.

 

Gå for eksempel til Trimhuset og ta en måling av kroppen , da finner du ut hvor mye du forbrenner i løpet av et døgn, så er det bare å spise mindre enn det pr dag (det krever litt av deg for å gå ned i vekt).

Så er det en viktig ting til, BEVEG DEG eller dø, enkelt å greit, ikke at du detter om å dør , men frarøver deg selv en del leve år (som med feks å røyke).

Kom deg ut av huset , gå turer, sykle, svømme eller andre ting, men vær i bevegelse min 30 minutter hver dag og kjenn forskjellen.

 

Så lov meg en ting , slutt og skyld på arv eller gener, vær heller ærlig å si: dette gidder jeg ikke, jeg er lat, jeg trives ikke med å være tykk men elsker å stappe munn full av usunne ting og liker ikke å bevege meg mere enn høyst nødvendig osv

 

Hva man klarer og ikke klarer

LIGGER MELLOM ØRA..

 

 

 

Et forslag til vektnedgang som er enkel men effektiv:

 

Da jeg startet opp med dette (Rebbot-to-nature) og begynte å eksrimentere litt frem og til bake (ikke at jeg noen gang har behøvd å gå ned noe), ble konemor automatisk nyskjerrig på hva jeg drev på med.

Etter hvert som jeg holdt på med frukt, grønnsaker og juice, ville hun også prøve ( ikke sånn som meg, men en litt mere light variant)

Og her er hvordan mat planen hennes er:

 

FROKOST:

Hun er ikke så glad i mat når hun har stått opp, så hun tar det jeg kaller morgen juice (oppskrift finner du på siden under video-reboot videoer) samt multivitaminer/d-vitamin/betakaroten.

 

FORMIDDAGS MAT:

Formiddags maten består av salat laget på: agurk, spinat, isbergssalat, mais, gulerot, stangselleri, rød paprika, brokkoli, blomkål, rosenkål, nøtte og frø blanding (solsikkefrø,gresskarfrø og mandler som har ligget i vann natten over) og en topping av taco saus.

Litt frukt salat bestående av: banan, rødt eple, appelsin, kakao pulver og hakkede mandler.

 

LUNCH:

Det samme som formiddags maten

 

MIDDAG:

Til middag spiser hun det samme som ungene, altså vanlig middag med en god salat ved siden av istede for potet/ris/pasta.

 

KVELDS:

Blir gjerne en salat eller en frukt salat.

Fra kvelds og til legge tid er det kun sitronvann, te eller kaffe

 

Som dere ser en enkel og grei meny som de fleste burde kunne forholde seg til, og som resulterte i at hun gikk ned nærmere 15 kg uten problemer :-)

 

Men nå som det er blitt rutine er det lett å følge kost planen, er det ikke noe problem å kose seg med taco/pizza/potetgull og sjokolade i helgene.

Det at man hvet at man har kontrollen selv, og kan justerer seg selv i forhold til inntak og vekt, er nøkkelen hennes.

Og det er gøy og se hvordan humør og velvære endrer seg når man ser at man når sine mål, å har full kontroll over sitt eget liv og egen kropp.

 

Dette er bare et forslag, det viktigste er å finne noe man kan leve med, og ta det steg for steg)

 

 

HA EN STRÅLENDEALLE SAMMEN :-).