Hva er Raw food

Kjetill.M.Moberg

på tur i Norge

Hva er Raw Food?

 

En person som spiser rawfood spiser i all hovedsak vegansk, dvs uten kjøtt og fisk, samt melk og egg. Maten blir ikke varmebehandlet over 40grader fordi enzymene som er i maten blir brutt ned når man varmer maten over 40grader. Kostholdet består i hovedsak av frukt, grønnsaker, nøtter og frø, bær, ville vekster, oljer og sjøgrønnsaker. Nori, arkene som brukes rundt sushi er en sjøgrønnsak. Mange tenker at et rawfood kosthold består bare av salater, men dette er ikke sant. Nøttemelk over hjemmelaget og rå granola(musli), smoothies, pasta av squash og sjøgrønnsaker, supper, knekkebrød av nøtter og frø etc er alle eksempler på mat man kan spise på en raw food diet. Typiske kjøkkenutstyr brukt til å tilberede rawfood er blender, foodprocessor, juicemaskin, dehydrator, spiraliser etc. Dehydratoren varmer maten, men over lengre tid, slik at det ikke er nødvendig med høyere temperatur. Og på den måten kan en raw food nyter også lage varmere mat, og også knekkebrød.

Man kan også bruke kjøtt eller fisk (sushi!) men man må da tenke på salmonella. Men hovedgrunnen til at de aller fleste som spiser rawfood ikke bruker kjøtt er fordi de mener kroppen vår ikke er laget til å fordøye kjøtt riktig. Løver og tigre (carnivore) har et enzym i magesekken sin som bidrar i nedbrytingen av urinsyre som kjøtt inneholder en del av. I tillegg er vår fordøyelseskanal opptil fire ganger så stor som hos en løve, noe som gjør at maten råtner på vei gjennom vår fordøyelseskanal, noe den da ikke gjør hos løven.

 

Kilde: Naturens apotek.

 

 

 

Raw Food i hverdagen

 

 

Raw Food er ikke en religion!

Det er overhodet ikke behov for noen form for fanatisme og svært få er 100 %. Det dreier seg bare om å forstå hvordan man ved noen enkle endringer i kostholdet kan påvirke helsen i en svært positiv retning.

Dette kurset kan sees som en praktisk innføring i hva Raw Food egentlig er og hvordan prinsippene kan benyttes i et daglig kosthold som både du og din familie enkelt kan følge uten å måtte ”gi opp noe”. Vi vil vise hvordan du enkelt kan komme opp i 30-40 % Raw Food og samtidig spise mye av den maten du er vant til. Du lærer å gjøre om maten din til det vi kaller ”Smart Food” rett og slett ved å tilføre mer rå grønnsaker og Superfoods. I tillegg lærer du å unngå raske karbohydrater som poteter, ris og pasta og får noen virkelig gode alternativer.

Noe av det du vil lære:

•Hovedprinsippene ved Raw Food

•Sammenheng mellom ”Lavkarbo diett” og Raw Food

•Hvorfor Juice ER den beste måten å starte dagen på

•Noen retter og Smoothies du kan lage uten spesielt utstyr eller kunnskap

•Hvordan tilpasse kostholdet til en travel hverdag

•Hva kan du spise på jobben

•Hva bør du absolutt holde deg unna

•Hvordan holde blodsukkeret stabilt

Det er enklere enn du tror og du vil bli overrasket over hvor raskt du ser resultater. Vi har hatt over 1000 på kurs hos oss og dette er noen av tilbakemeldingene vi har fått:

•Betydelig vektreduksjon

•Mindre leddplager

•Mye mer energi i hverdagen og bedre søvn om natten

•Mindre problemer med maven

•Influensasymptomer blir borte etter 1-2 dager

Lars Grini forteller sin historie om hvordan han for 3 år siden klarte å snu livet sitt fra å være en overvektig, utslitt IT-mann til å gjenvinne vitalitet samtidig som kroppen ble 20 kg lettere. Han er langt fra noen fanatiker men har funnet ut at et kosthold som består av rundt 70 % Raw gjør all forskjell.

 

Kilde: Helt rå/raw food cafe

 

 

 

Levende Mat

 

Raw food er levende mat, rett fra naturen. Den nærer kroppen med ren livskraft, næring og enzymer.

 

Det finnes nå en masse informasjon om Raw Food på internett og også i bøker. Her vil vi bare skrive om våre synspunkt og opplevelser. Vi ønsker ikke å spre en idealisme eller tanker om at dette er " det eneste riktige".

I stedenfor vil vi fortelle om det positive aspektet med raw food og også hva man må være forsiktige med.

Hvorfor spise raw food?

Enzymene bidrar til å gi maten vitalitet. Ved temperturer fra 41-55 grader celsius vil enzymene ødelegges og det blir tyngre for kroppen å fordøye maten. I tillegg skjer en immunrespons rettet mot maten som nå oppfattes som noe naturfremmed for kroppen.

"If we feed our body with cooked food, it is not very easy to achieve good health, vitality, and a long life. But I can not say that food is the major aspect of our life, and of course health and long life depends much more on our way of thinking and living. The mind is more important then food for our body...but the food has an affect on us still and it is possible to go through huge changes by changing our way of eating. Maybe perhaps because it can be easier to change our eating habbits than our way of thinking."

Noen ganger er vi i situasjoner der vi trenger hjelp i helbredelsesprosessen, enten vi er syke eller føler oss slitne, og da er det tid for å se på hva man spiser. Det er ikke lett å raskt forandre spisevaner, vi trenger tid og motivasjon.

Om man tror at det kan hjelpe å spise raw food, så er det verdt å forsøke dette. Denne dietten er ikke for alle, men kanskje du er en av dem som vil oppleve dette som fantastisk.

Enzymrik mat kan gi oss mer vitalitet, hjelp til i detoxprosessen - noe som er nøkkelen til god helse.

Vanligvis så har vi en livsstil som forurenser kroppen og energien blokkeres og vi har det ikke optimalt. Det kan være bra å gå gjennom en utrensning og å gi kroppen ekstra hvile. Raw food hjelper i denne prosessen fordi maten inneholder mye næringstoffer, vann og enzymer. Vi får bedre energi og opplever mer vitalitet.

Fordi Raw food kan føre til en sterk detox, kan man i begynnelsen føle seg mer trøtt, slapp og til og med deprimert. Detoxprosessen jobber på alle plan.

Alle reagerer forskjellig, men resultatet er verdt prosessen. Kroppen vil bli mer alkalisk (basisk) og sunn og dette er begynnelsen til en ny livsstil.

 

 

Vojtas historie:

Personlig opplevet jeg stor forskjell bare i løpet av tre dager på raw food. Fra å være trøtt og alltid ha lite energi å gå på, til å bli veldig aktiv og å vokne tidlig på morgene og føle meg opplagt.

Etter et par uker gikk jeg tilbake til å spise litt kokt mat og følte meg øyeblikkerlig kastet ut av mitt nye paradis og var tilbake i den trøtte og slitne tilstanden.

Så dette var min motivasjon til å fortsette med raw food.

 

De første ukene opplevet jeg en sterk detox. Dette hadde jeg ikke opplevet dengang jeg startet med makrobiotisk mat. Huden min fikk et rødt utslett og var veldig grov, men etter to uker var alt borte og huden var blitt myk. Raw food hjalp meg til å bli friskere og sterkere og det gir meg mer vitalitet og livsglede. Og siden jeg er kokk av yrke, så har jeg bestemt meg for å fortsette med dette for å kunne dele min kunnskap om

raw food med andre.

 

Kilde: Life force

 

 

Rå mat smaker mer.

 

 

Raw food eller levende føde er heteste trend på mathelsefronten. Ved å spise mindre, orker man mer, blir vakrere, piggere og får generelt mer livskraft. Samtidig som man redder kloden. Møt raw food-guruene Gabriel Cousens, Renée Voltaire og Erica PalasteKilde:Kilde: Naturens apotekKilde: Helt rå/raw food caKilde: Life forceKilde:

 

 

– Du får livskraft og føler deg veldig bra. Øynene glitrer, sier matinspirator og kokk Renée Voltaire på spørsmål om hvorfor man skal gå for raw food. Hun sprudler når hun snakker om den levende maten og forteller at mange har endret livet sitt totalt når de har gått over til raw food. Du orker mer og når dine mål samtidig som hår og hud har det bedre.

 

Raw food, eller levende føde, er ren og ukomplisert mat. Levende mat er økologisk fremstilt, ikke kokt eller prosessert og ikke genmodifisert eller oppvarmet i mikrobølgeovn. Du kan nyttiggjøre deg vitaminer, mineraler, enzymer samt vannet i maten og får dermed hele livskraften, hevdes det. Ved å varme opp maten over 42 grader ødelegges enzymene, næringsverdien og ”energien” i maten.

 

Raw food er trendy blant bevisste mennesker og har lokket kjendiser som Demi Moore, Donna Karan, Uma Thurman, Pierce Brosnan, David Bowie, Prince og Sting til å prøve ut den rå matens velgjørende evne. Det popper opp raw food-butikker og -produkter og Google gir 2,39 millioner treff når du søker på ”raw food” og 330.000 treff på ”living food”.

 

Historien startet egentlig i steinalderen, men man refererer ofte til helhetsterapeuten Ann Wigmore som ”the mother of living food”, og dernest til 80-tallets USA og boken “The New Raw Energy” som kom i 1984.

 

Signalene blir tydeligere

 

Raw food fikk stor betydning i Renée Voltaires liv etter at hun møtte ”raw food guru” Gabriel Cousens på et kurs for seks år siden. Etter det har hun oppsøkt ham årlig. – Jeg kom hjem som et bedre menneske. Jeg kunne fokusere på mine mål og kjente tydeligere kroppens signaler.

 

Hun synes dessuten det er lettere å håndtere stress. Men hun er ikke dogmatisk. Hun lever selv på 50 prosent raw food avhengig av sesongen, og et stykke økologisk kylling sier hun heller ikke nei til. Det skal være morsomt å lage mat, og det er bedre å legge til en ingrediens enn å ta en bort, er hennes mantra.

 

– Jeg serverer for eksempel rå mat til fisk som er varmebehandlet. Det handler om å forandre en atferd, men ikke skremme bort folk med for store omveltninger.

 

 

 

En livsstil

 

Man blir jo nysgjerrig på hva raw food handler om. Samtalen med Renée er inspirerende og den finner sted på et kurs i regi av Cousens, hennes inspirasjonskilde og en av verdens største autoriteter på akkurat raw food.

 

Cousens har vært aktiv på dette området siden tidlig 80-tall og leder “Arizona Tree of Life Rejuvenation Center”. Han er lege, med spesialisering innen holistisk medisin, psykiater, avgiftningsekspert og forfatter av ni bøker. Han mener at mat er medisin. Min første tanke var at raw food er mat uten oppvarming, men når Cousens foreleser, forstår du raskt at det ikke bare er en måte å spise på, det er også en livsstil.

 

Grønn, rå mat for en bedre verden

 

Gjennom et grønnsaksbasert kosthold mener Cousens at du får en større opplevelse av alt som er levende og at du er en del av helheten. Det du spiser er av betydning for hele klodens velbefinnende. – Det handler om å ta tilbake følelsen av samhørighet med jorden - og med hverandre, sier han.

 

Cousens hevder at om alle går over til grønnsaksbasert føde, kan vi mette jordens befolkning sju ganger, og om vi går over til raw food er det nok til 14 ganger.

 

– En av de største bakgrunnene til klimaendringer er dyrehold. Det gir større CO2-utslipp enn hele verdens transportsystem til sammen. Dyreholdet krever dessuten mye vannressurser, sier Cousens og blir nesten opprørt over hvordan vi sløser med ressursene.

 

For kursdeltaker Irina Sandberg var det nettopp de etiske sidene som gjorde at hun gikk over til raw food: – Vi kan på den måten få ut maksimalt med næring slik at det holder for alle som bor på denne jorden. Det er det eneste bærekraftige alternativet. Hun er alenemamma til tre barn og orker mye mer etter omleggingen. Hun er ”så pigg at musklene knapt henger med”.

 

Å lage mat med kjærlighet og samtidig spise dem med kjærlighet er som en kjærlighetserklæring til deg selv og matens opprinnelse. Vi påvirker dessuten menneskene rundt oss med vår utstråling og energi. Både Voltaire og ”raw food-inspirator” Erica Palmcrantz Aziz som også deltok på kurset, hevder dessuten at de er blitt snillere. – Raw food åpner hjertet, smiler Aziz.

 

Du kjenner kroppens behov mye klarer, du får bedre kontakt med dine følelser og blir åpnere samtidig som du gjør bedre valg. – Livslysten ble gigantisk, forteller kursdeltaker Carin Schylberg som har spist raw food i halvannet år.

 

Høyere næringsinnhold

 

Ved å bearbeide maten ødelegges den økologiske balansen, i følge Cousens:

 

– 50 prosent av proteinene, rundt to tredeler av vitaminene og mineralene og opp til 95 prosent av de viktigste næringsstoffene forsvinner. Ved å gå over til raw food kan du spise 50-70 prosent mindre enn hva du gjør i dag. Om alle spiste mindre, ville det være en fantastisk miljøgevinst samtidig som det ville blir mer enn nok mat til alle.

 

Ved å spise raw food øker vi også vår motstandskraft overfor sykdommer. Cousens har selv levd på levende mat siden 1983 og han ser ikke ut som om han er 68 år. Han ler og sier at da var 20 år, klarte han 70 armhevinger, og da han var 60 hele 601! – Du blir mer utholdende, får økt fysisk og mental styrke.

 

Innen den indiske helsevitenskapen ayurveda mener man at enkelte kroppstyper bør spise varm mat for å ha det bra. Cousens som også er utdannet innen ayurveda, mener det er en misforståelse at maten måkokes.

 

– Varm mat betyr ikke nødvendigvis kokt mat. Du kan spise oppvarmet mat, for eksempel lune supper, uten at de må kokes opp først.

 

I vårt kalde klima er det en god ide å spise varmere mat, og Cousens forteller at 95 prosent av de som er raw food-tilhengere i Alaska tilhører delstatens elite, men selv i det klimaet varmes maten aldri opp til mer enn 42 grader. Maten gjøres varmere ved å bruke kryddere som ingefær, pepper og cayenne.

 

Lokalmat i sesongen

 

– Spis det som dyrkes der du bor, sier Cousens når jeg stiller spørsmål ved all den importerte ”supermaten” som er blitt så populær. – Vi er ikke avhengige av denne supermaten. Det du trenger er nøtter, frø, alger og grønnsaker. Du trenger knapt frukt, bær er mye bedre for insulinnivået. Og blåbær er trolig det aller beste.

 

Aziz, som noterer iherdig under foredraget, står bak den svenske boken “Raw Food”. Der foreskriver hun det som dyrkes lokalt og i sesongen. Den moderne raw food-bevegelsen startet i California, så veldig mange av oppskriftene som verserer inneholder mer eksotiske ingredienser enn det som vokser her nord.

 

– Det myldrer av ”superfood” i vår skoger som nyper, nesle, blåbær, tindved og krekling. Tranebær erstatter gojibærene, sier hun.

 

Om du satser på 80 prosent raw food-andel i ditt kosthold, mener Cousens at du oppnår veldig gode resultater. Å starte forsiktig er bedre enn å la være. Aziz mener at det er unødvendig å bli fanatisk, men heller satse på det som oppleves fristende i begynnelsen. Hun foreslår at man starter med dessertene og på den måten får innarbeidet ideen. – Kanskje det tar bort all motstand, for slike desserter er utrolig gode, sier hun.

 

Katrin Petersson er kokk på kursgården Levande Föda i Märsta utenfor Stockholm, og forteller at da hun satte i gang for ti år siden ble raw food møtt med skepsis, men nå er det veldig trendy.

 

En annen deltaker, Fredrik Christensson, testet ut levende føde for sju år siden og spiser i dag rundt 40 prosent rått. – Jeg blir ubehagelig mett av melk og brødskiver som start på dagen, men en bokhvetegrøt med frukt passer meg mye bedre. Han mener å spare tid på å lage rå mat, men beregner mer tid til bløtlegging, tørking og spiring.

 

Petersson understreker at lokaldyrket grønt, frukt og bær som får modne på stedet, er mer næringsrikt enn det som kommer langveis fra. Nøtter og frø er en stor proteinkilde innen raw food. Du bløtlegger tørket frukt, belgfrukter og frø for å ”vekke” dem. Legg solsikkefrø i bløt over natten og du kan la dem spire noen dager for å øke næringsverdien. Alger kan brukes for å toppe salaten for å få inn saltsmak eller tørkete alger kan brukes som chips.

 

Billig i lengden

 

– Allerede etter fem dager på rå mat spiser du mindre, du får i deg mye næring, påpeker Voltaire og legger til: – Spirer og rotfrukter er for eksempel veldig billig mat. Spirene øker næringsverdien flere hundre ganger. Det er en veldig smart måte å spise på. Grønnkål er verdens beste grønnsak, det gjelder også hvitkål, pastinakk og kålrot. Rårevet kålrot med saus er herlig. Raw food er faktisk veldig fascinerende. Alle klarer det, for det er veldig enkelt. Dessuten er det vakkert, og genererer veldig lite søppel siden avfallet blir til kompost.

 

Ute i naturen kan man plukke viltvoksende vekster gratis, som nesle, rognebær, nyper, løvetann, meldestokk og selvsagt alt av bær. – Sopparten kreftkjuke som vokser på bjørk er en type supermat som man kan lage te av, sier Tom Lidström som er initiativtaker til kurset og som ser fram til neste runde i august 2011.

 

Nysgjerrig? Prøv

 

Noen er skeptiske til hva forskning egentlig sier om rå mat. Og andre synes det virker tungvint. – Mange tror det tar mye tid, men det er fullt mulig å gjøre det enkelt. Det er forberedelsene som er viktige, sier Petersson.

 

Og Renée Voltaire legger til mot slutten: – Det handler om å få den rå maten inn i hverdagen, og se om du fungerer for deg. Start med frokosten noen dager i uke

 

Raw food start kit

 

1. Lag din egen mandelmelk av mandelmel og vann og nyt den sammen med bokhvetemüsli og frukt til frokost. Eller lag grøt av bokhvete-spirer og server med frukt/bær.

 

2. Spis vanlig mat, men legg til kalde sauser og dipper.

 

3. Bytt ut melkeprodukter og bland i stedet din egen melk av malte nøtter og vann. For eksempel malte cashewnøtter, vann og krydder som helles over revne gulrøtter.

 

4. Lag egne kjeks av spirete frø (linfrø, sesamfrø og hampfrø) som formes og tørkes i ovnen.

 

5. Lager du suppe, pass på å lage for mye. Restene danner grunnlag for en ny rett dagen etter.

 

Her får du inspirasjon

 

Renée Voltaire: www.reneevoltaire.se

 

Gabriel Cousens: www.gabrielcousens.com, www.treeoflife.nu

 

Erica Palmcrantz Aziz: www.rawfoodbyerica.se

 

Katrin Petersson: www.levandefoda.se

 

 

Tekst: Ewa Jacobsson

Foto: Lennart Weibull